ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Krajanka orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo smaczne.Doskonałe na świąteczny stół.

Krajanka orzechowa

Składniki:

Krajanka orzechowa

 

  • CIASTO:
  • 14 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 35 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA ORZECHOWA
  • 4 białka
  • 25 dag cukru pudru
  • 20 dag pokrojonych orzechów

 

Sposób przygotowania:

Krajanka orzechowa
CIASTO:
Masło,cukier,żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto.Ciasto wyłożyć na blaszkę ( 2 średnie blaszki ) i podpiec na złoty kolor.Następnie ciasto posmarować twardą marmoladą.

MASA ORZECHOWA:
Białka i cukier dobrze wymieszać, dodać pokrojone orzechy.Powstałą masę wylać na ciasto z marmoladą.
Upiec na złoty kolor.Po upieczeniu pokroić na małe prostokąty.

Tagi:

ciasto