marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krakersy z makiem i solą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruche ciastka na słono, czyli krakersy chętnie serwujemy na brydż-party, ale nie tylko. W grę wchodzą inne okazje,np. spotkania przy kawie lub winku,a także prywatki młodzieżowe. Takie ciasteczka właśnie dziś proponuję.

Krakersy z makiem i solą

Składniki:

Krakersy z makiem i solą

 

  • 400 g. mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • 200 g. kostki masła,
  • 4 żółtka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • 3/4 szklanki maku niebieskiego,
  • szczypta curry,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól gruboziarnista,
  • białko do posmarowania,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Krakersy z makiem i solą
Mąkę przesiać na stolnicę oraz posiekać na wiórki z niecałą kostką tłuszczu ostrym nożem. Zrobić wgłębienie i wbić żółtka surowe lub ugotowane po wyjęciu ich z białek dać do posiekania, potem kwaśną śmietanę z pudełka, 3/4 szklanki maku niebieskiego sypkiego, szczyptę curry, oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyrabiac i zagnieść ciasto w kulę.

Zapakować i schłodzić przez niecałą godzinę. w lodówce. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować do 1 cm. grubości i wykrawać radełkiem trójkąciki lub romby.

Układać na blasze, posmarować lekko rozmąconym białkiem i posypać grubymi kryształkami soli,lekko je wklepując w ciastka, by nie opadały. Wstawic blachę z ciastkami do piekarnika na 10-15 min. Jak się zrumienią, wysunąć blachę, łopatką zebrać krakersy na talerze i piec kolejną partię.

pieczenie


Tagi:

mak