LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Krakersik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia.

Krakersik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krakersik

 

  • krakersy słone 2-3 duże paczki
  • masa krówkowa
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajo 1
  • mleko 1 l
  • budyń śmietankowy bez cukru 1
  • masło roślinne 1
  • cukier ¾ szklanki
  • cukier waniliowy 1
  • śmietanka 30% 0,5 l
  • fix do śmietany 2
  • płatki migdałowe (można uprażyć)

 

Sposób przygotowania:

Krakersik
¼ l mleka zmiksować z jajkiem, mąką i budyniem. Resztę mleka zagotować, dodać cukier, masło i cukier waniliowy. Kiedy masło się rozpuści, zdjąć z palnika i miksując dodać wcześniej przygotowaną mieszankę. Zagotować, ciągle mieszając. Na dużą blachę wyłożyć warstwę krakersów i rozsmarować na nich masę krówkową, przykryć krakersami. Następnie wyłożyć masę budyniową, którą przykryć warstwą krakersów. Śmietankę ubić z fixami, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do lodówki.
Krakersik
Ułożenie pierwszej warstwy krakersów do ciasta.
Krakersik
Dwie warstwy krakersów przełożone masą krówkową.
Krakersik
Uprażone płatki migdałowe do krakersika.
Krakersik
Miksowanie części masy budyniowej do krakersika.

Tagi:

beza bezy