Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Krupnik z kuskusem i wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny i prosty krupnik, który dawno chodził mi po głowie, a powstał przy okazji robienia rosołu, na który miała ochotę moja rodzina. Polecam. Szybko i łatwo możemy mieć dwie zupki na raz :)

Krupnik z kuskusem i wątróbką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krupnik z kuskusem i wątróbką

 

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z kuskusem i wątróbką
Ćwiartki umyć, oczyścić i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać liść, ziele i pieprz. Gotować około 2 godzin na małym ogniu. W międzyczasie zszumować. Pietruszkę i marchew obrać, umyć. Wrzucić do rosołu (marchew włożyłam w całości, pietruszkę przepołowioną). Łodygi selera umyć, przekroić na pół i wrzucić do zupy. Oczyszczone wątróbki wrzucić także do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Na sam koniec wrzucić posiekany por, dosolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Następnie marchew wyjąć, pokroić w kostkę. Wątróbkę również wyjąć i pokroić w kawałeczki. Do talerza wsypać po 2-3 łyżki surowej kaszy kuskus, wrzucić kawałki marchewki i wątróbki, zalać wrzącym rosołem i odczekać 3 minuty. Po tym czasie podawać. 
Krupnik z kuskusem i wątróbką
Ćwiartki umyć, oczyścić i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać liść, ziele i pieprz. Gotować około 2 godzin na małym ogniu. W międzyczasie zszumować.
Krupnik z kuskusem i wątróbką
dodać warzywa i wątróbki i gotowac do ich miękkości