Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kruche śliwkowo – malinowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tradycyjne kruche ciasto + letnie owoce

Kruche śliwkowo – malinowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche śliwkowo – malinowe

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche śliwkowo – malinowe
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Zbieramy świeże maliny. Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło i margarynę, wbijamy jajko i dodajemy cukier. Do jogurtu wsypujemy proszek i mieszamy do czasu aż zrobi się ‘pulchny’ – dodajemy do pozostałych składników i dokładnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 częsci (jedna troszkę większa). Większą część wałkujemy na długość i szerokość nieco większą niż wymiary blaszki, aby pokryć też boki – wykładamy w blaszce. Ciasto posypujemy bułką tartą, następnie układamy śliwki, a między nie wsypujemy maliny. Drugą część ciasta również wałkujemy i przykrywamy nim owoce – nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy przez 45 minut.
Kruche śliwkowo – malinowe
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. .
Kruche śliwkowo – malinowe
Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło i margarynę, .
Kruche śliwkowo – malinowe
Większą część wałkujemy na długość i szerokość nieco większą niż wymiary blaszki
Kruche śliwkowo – malinowe
Ciasto posypujemy bułką tartą, następnie układamy śliwki, a między nie wsypujemy maliny.