jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruche pyszności

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Niezwykle proste, pyszne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy oraz jako słodka przekąska w ciągu dnia.

Kruche pyszności

Składniki:

Kruche pyszności

 

 

  • Marmolada do nadziewania.

 

  • Jajko oraz cukier do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kruche pyszności
Mąkę siekamy z margaryną, dokładamy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego grzebyki oraz rogaliki. Przed włożeniem do piekarnika ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy grubym cukrem ( Gruba rafinada). Pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 15 minut).Grzebyki: Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Na całej długości dłuższego boku nakładamy marmoladę i zwijamy w rulon. Sklejamy boki. Nożem tniemy rulon na odcinki około 5 cm. nacinamy je delikatnie z jednej strony i lekko zawijamy.Rogaliki. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Tniemy pas szerokości około 5 cm i wycinamy z niego trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy marmoladę i formujemy rogaliki.

Tagi:

jajko jajka