Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kruche kręcone faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chrust czyli inaczej faworki są to pyszne smażone kruche ciastka posypane cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek .

Kruche kręcone faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche kręcone faworki

 

  • 200 g mąki
  • 3 żółtka
  • sól
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche kręcone faworki
Mąkę wymieszać ze śmietaną zrobić wgłębienie dodać żółtka , szczyptę soli i proszek do pieczenia. Na końcu spirytus. Wszystko wymieszać razem i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować partiami dość cienko starając się jak maj mniej podsypywać mąką.Ciasto pociąć na paski szerokości 3 cm a długości 15 cm.Każdy pasek przekroić na środki wzdłuż na ok 5 cm i przewlec. Rozgrzać olej. Faworki kłaść na tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kłaść na ręczniki papierowe. Ostygnięte posypać cukrem pudrem. 
Kruche kręcone faworki
Mąkę wymieszać ze śmietaną zrobić wgłębienie dodać żółtka , szczyptę soli i proszek do pieczenia. Na końcu spirytus. Wszystko wymieszać razem i zagnieść ciasto.
Kruche kręcone faworki
Ciasto rozwałkować partiami dość cienko starając się jak maj mniej podsypywać mąką.Ciasto pociąć na paski szerokości 3 cm a długości 15 cm.Każdy pasek przekroić na środki wzdłuż na ok 5 cm i przewlec.
Kruche kręcone faworki
Gdy mamy już gotowe faworki rozgrzać olej
Kruche kręcone faworki
Faworki kłaść na tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Tagi:

faworki chrust