SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto ze sliwkami i pianką

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kruche ciasto ze sliwkami  i pianką

Kruche ciasto ze śliwkami jest bardzo popularne ale zawsze domownikom smakuje

Składniki:

Kruche ciasto ze sliwkami i pianką

 

  • 4 szklanki mąki,
  • 1 kg śliwek,
  • 1 łyżka kisielu różowego
  • 20 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 35 dag margaryny,
  • 6 żółtek,
  • 3 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze sliwkami i pianką
Na stolnicę przesiać 3 szklanki mąki, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, ocet, 10 g cukru waniliowego i zagnieść kruche ciasto. odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Nakłuć widelcem i posypać bułka tartą. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i ułożyć na cieście skórką do spodu. Ze szklanki mąki, 2 żółtek, pozostałej margaryny, cukru i cukru waniliowego zrobić kruszonkę, i posypać ciasto ze śliwkami. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do180st i piec przez 20 minut. 2 białka, z 1 łyżką cukru ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżkę mąki wymieszaną z kisielem, delikatnie wymieszać. Wyciągnąć podpieczone ciasto z piekarnika i łyżeczką układać stożki z piany. Następnie włożyć ponownie do piekarnika i piec około 15 minut.

Tagi:

tarta śliwki