kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kruche ciasteczka pomarańczowo-cynamonowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche, maślane z wyraźnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Przywołują na myśl wspaniałą świąteczną atmosferę.

Kruche ciasteczka pomarańczowo-cynamonowe

Składniki:

Kruche ciasteczka pomarańczowo-cynamonowe

podstawowe

 

  • 100g mlecznej czekolady
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka pomarańczowo-cynamonowe
Wszystkie składniki ciasteczek: masło, mąkę, cukier, jajko, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, wanilie i sól szybko zagnieść aż utworzy gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po schłodzeniu wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciasteczka i układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka nie rosną).

Przed pieczeniem można dodatkowo je schłodzić przez 15 minut. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Wystudzone ciasteczka maczać w niej aby utworzyć czekoladowy brzeg.

Pozostawić na kratce do stwardnienia polewy.