szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kruche babeczki z budyniem i wisienką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kruche babeczki z niespodzianką.

Kruche babeczki z budyniem i wisienką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche babeczki z budyniem i wisienką

 

  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • kandyzowane wisienki z ogonkami
  • 200 g mąki
  • 130 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z budyniem i wisienką
Do mąki dodajemy szczyptę soli i margarynę i siekamy nożem na małe kawałeczki. Następnie dodajemy cukier i żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią aluminiową i chowamy na minimum godzinę do lodówki. W między czasie gotujemy mleko i robimy budyń wg przepisu na opakowaniu, ale w troszkę mniejszej ilości mleka. Budyń odkłądamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy kółka. Połowę kółek wykorzystujemy do wyłorzenia foremek. Do środka nakładamy budyń i jedną wisienkę. W drugim kółku robimy dziurkę i wyciągamy na ogonek wisienki a ciasto sklejamy z dolną częścią. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut, aż się zarumienią. Po wystudzeniu wyciągamy z foremek i posypujemy cukrem pudrem.
Kruche babeczki z budyniem i wisienką
Z mąki margaryny cukru i zółtka robimy ciasto
Kruche babeczki z budyniem i wisienką
Z ciasta formujemy kule i chowamy do lodówki
Kruche babeczki z budyniem i wisienką
Gotowym ciastem wykładamy foremki i nakłądamy budyn
Kruche babeczki z budyniem i wisienką
Wkłądamy w każdą babeczkę wisienkę i przykrywamy ciastem.