Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Klopsiki z parowaru z pieczarkami i natką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatne klopsiki gotowane w parowarze zostały przeze mnie wzbogacone smakiem duszonych pieczarek oraz świeżej natki pietruszki.

Klopsiki z parowaru z pieczarkami i natką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z parowaru z pieczarkami i natką

 

  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawa kucharek
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • ewentualnie ulubiony sos

Sposób przygotowania:

Klopsiki z parowaru z pieczarkami i natką
Obrane pieczarki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim cebulę dodać pieczarki. Smażyć razem kilka minut. Umyte i osuszone mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrobić jednolitą masę. Do mięsa dodać ostudzone pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić jednolitą masę. Uformować pulpeciki, przełożyć je do parowaru. Gotować około 30-35 minut. Można podawać z ulubionym sosem.
Klopsiki z parowaru z pieczarkami i natką
Mięso zmielić, dodać jajko bułkę tartą i przyprawy.
Klopsiki z parowaru z pieczarkami i natką
Dodać usmażone pieczarki oraz posiekaną natkę.
Klopsiki z parowaru z pieczarkami i natką
Ze wszystkich składników wyrobić jednolitą masę.
Klopsiki z parowaru z pieczarkami i natką
Gotować w parowarze przez około 30 minut.