SUPERPRZEPIS

Klopsiki w sosie cytrynowym

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Klopsiki w sosie cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Delikatne klopsiki w pysznym, aromatycznym sosie cytrynowym rodem z Grecji pozwalają się w pochmurny dzień poczuć się jak na wakacjach, polecam :)

Składniki:

Klopsiki w sosie cytrynowym

 

  • Klopsiki:
  • 350 gram mięsa mielonego wołowego
  • 150 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Sos cytrynowy:
  • 2,5 szklanki domowego bulionu drobiowego
  • 2 żółtka
  • Skórka otarta z ½ cytryny
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Garść natki pietruszki
  • Sól, pieprz biały

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie cytrynowym
Klopsiki: Mięso przekładamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie i wsypujemy w nie bułkę tartą. Bułkę zalewamy mlekiem, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną miętę i pietruszkę, doprawiamy mięso sola i pieprzem i starannie wyrabiamy. Mięso odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło.

Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i formujemy klopsiki. Klopsiki obsmażamy na złoty kolor na patelni, po czym odsączamy je z nadmiaru tłuszczu wyjmując je na ręcznik papierowy.

Do rondelka wlewamy domowy bulion, dodajemy do niego skórkę cytrynową, wkładamy klopsiki i gotujemy je na niewielkim ogniu 15-20 minut.

Do miseczki wbijamy żółtka, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i mieszamy energicznie aby składniki dokładnie się połączyły.

Do miseczki z masą cytrynowo-jajeczną wlewamy chochlę zupy i mieszamy aby zahartować żółtko. Po czym wlewamy je do bulionu z klopsikami, zmniejszamy ogień, dodajemy posiekaną natkę i gotujemy klopsiki jeszcze 10 minut.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Klopsiki serwujemy z ziemniakami z wody, ryżem lub kaszą kuskus, smacznego ; )  
Klopsiki w sosie cytrynowym
Mięso łączymy z jajkiem, pietruszką, miętą, bułka i przyprawami
Klopsiki w sosie cytrynowym
Wilgotnymi dłońmi formujemy nie duże klopsiki
Klopsiki w sosie cytrynowym
Obsmażone klopsiki zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut
Klopsiki w sosie cytrynowym
Bulion zaprawiamy żółtkiem rozrobionym z sokiem cytrynowym i mąką ziemniaczaną

Tagi:

danie obiad