jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Klopsiki gotowane z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

klopsiki gotowane z brukselką rewelacyjne danie na obiad każdego dnia

Klopsiki gotowane z brukselką

Składniki:

Klopsiki gotowane z brukselką

 

  • 25 chudej gotowanej szynki
  • 50 dag brukselki
  • 2 jajka
  • 2 czerstwe bułeczki
  • 1 mała cebula
  • 2 płąskie łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatałowa

Sposób przygotowania:

Klopsiki gotowane z brukselką
Oczyścić brukselkę, ugotować w lekko osolonej wodzie. Zagnieść drobno pokrojoną szynkę i cebulę z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Uformować klopsiki, włożyć do garnka z wrzątkiem. gotować na bardzo małym ogniu 10 minut. Zrobić z mąki i masła zasmażkę. Rozcieńczyć z wodą z gotowania brukselki, tak by powstał dosyć gęsty sos. Doprawić pieprzem i gałką muszkatałową. Podgrzać w sosie brukselkę i klopsiki. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.