misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Klops pieczony z cielęciną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Upieczony klops ostudzić w otwartym piekarniku, wyjąć z formy jeszcze ciepły...

Klops pieczony z cielęciną

Składniki:

Klops pieczony z cielęciną

 

Sposób przygotowania:

Klops pieczony z cielęciną
3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać. Plasterki bekonu lub boczku pokroić wzdłuż na cienkie paski. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę i czosnek obrać, cebulę i utrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć. Wymieszać mięso, cebulę, czosnek, bułkę i 2 całe jajka. Masę posolić do smaku, przyprawić pieprzem i gałką. Dodać dużą szczyptę przyprawy do cielęciny. Naczynie żaroodporne lub foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, zachowując niewielkie odstępy, ułożyć w poprzek część pasków bekonu lub boczku. Położyć połowę porcji masy mięsnej, jaja ugotowane na twardo, przykryć resztą mięsa, na wierzchu ułożyć pozostałe paski bekonu lub boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200stc, piec 40-50 minut. Upieczony klops ostudzić w otwartym piekarniku, wyjąć z formy jeszcze ciepły. Podawać na ciepło lub na zimno; świetnie smakuje z sosem jogurtowym w stylu kuchni greckiej. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Wymieszać jogurt, ogórek, czosnek, miętę, sok z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem, wstawić do lodówki, mocno oziębić