Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Klasyczne naleśniki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Proste naleśniki z dżemem i cukrem pudrem.

Klasyczne naleśniki z dżemem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klasyczne naleśniki z dżemem

 

  • 2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo: ulubiony dżem
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne naleśniki z dżemem
Składniki ciasta naleśnikowego połączyć ze sobą przy pomocy miksera. Na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju (można dodać ewentualnie odrobinę oleju do ciasta i smażyć na suchej patelni teflonowej) smażyć cienkie naleśniki. Posmarować każdy z nich dżemem, zwinąć w rulony lub koperty i posypać cukrem pudrem.
Klasyczne naleśniki z dżemem
Składniki ciasta połączyć przy pomocy miksera.
Klasyczne naleśniki z dżemem
Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.
Klasyczne naleśniki z dżemem
Naleśniki układać na odwróconym talerzu, aby miały ładny kształt.

Tagi:

jajko jajka