nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Klasyczna wątróbka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najlepiej smakuje ze świeżo ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym

Klasyczna wątróbka w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczna wątróbka w sosie

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 40 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziel angielskich
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Klasyczna wątróbka w sosie
Jeśli mamy czas wątróbkę dzień wcześniej zamaczamy w mleku i odstawiamy na noc do lodówki. Wyciągamy, płuczemy i czyścimy. Pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na 2 łyżkach oleju. Do czasu aż się przyrumieni. Cebulę kroimy w piórka. W garnku roztapiamy masło z pozostałą łyżką oleju i smażymy cebulę, do czasu aż się zeszkli. Dodajemy wątróbkę, mieszamy i smażymy ok 2 minut. Dodajmy ziele, listek laurowy i dolewamy wodę. Dusimy pod przykryciem na małym gazie ok pół godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawiamy solą. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Klasyczna wątróbka w sosie
Wątróbkę namaczamy w mleku i odstawiamy na noc do lodówki
Klasyczna wątróbka w sosie
Obtaczamy dokładnie w mące - zrobi się z tego sosik
Klasyczna wątróbka w sosie
Smażymy na patelni aż się przypiecze
Klasyczna wątróbka w sosie
Dodajemy listek laurowy, ziele, wodę i dusimy