SUPERPRZEPIS

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (4)

Tradycyjne szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka upieczone podczas warsztatów z kuchni szwedzkiej w studiu kulinarnym Cook Up.

Składniki:

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

Piekarnik nastawiamy do 150*C. Masło rozpuszczamy w rondelku i wystudzamy do temperatury pokojowej. Blaszkę, formę lub patelnię wykładamy papierem do pieczenia.


Do miski miksera (lub zwykłej, jeśli miksera nie mamy) wsypujemy cukier zwykły, waniliowy, jajka, sól i wszystko mieszamy minutę. Dodajemy kakao, mieszamy 30 sekund. Następnie – mąkę i masło i mieszamy kolejną minutę.


Gdy wszystko jest dobrze połączone przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na około 20-25 minut. Wyciągamy, studzimy i podajemy z bitą śmietaną.

Ciasto upiekliśmy na warsztatach w studiu kulinarnym Cook Up, przepis autorstwa szefa kuchni Michała Godynia.

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe
Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe
Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe