Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski ziemniaczane z koperkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski ziemniaczane z pieczarkami i koperkiem są rewelacyjne. Podawać z dowolnym sosem, mięsem i surówką.

Kluski ziemniaczane z koperkiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczane z koperkiem i pieczarkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z koperkiem i pieczarkami
Pieczarki umyć, odciąć nóżki a kapelusze włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować około 5 minut, wyjąć z wody, ostudzić. Ugotowane, ciepłe ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, koperek i wyrobić ciasto. Formować placuszki, układać po 1 pieczarce i dokładnie zlepić, formując kulkę. Stopniowo wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z dowolnym sosem.
Kluski ziemniaczane z koperkiem i pieczarkami
Umyte kapelusze pieczarek obgotować w wodzie
Kluski ziemniaczane z koperkiem i pieczarkami
Do zimnych ziemniaków dodać jajko mąkę ziemniaczaną i koperek
Kluski ziemniaczane z koperkiem i pieczarkami
Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki i nadziewać pieczarkami
Kluski ziemniaczane z koperkiem i pieczarkami
Ciasto bardzo dokładnie zlepić formując kulki