Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kluski z pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zwykle kluski z dziurką z dodatkiem pietruszki,

Kluski z pietruszką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski z pietruszką

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z pietruszką
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, przez praskę. Ziemniaki najlepiej umieścić w misce, podzielić na 4 części. W miejsce 1/4 masy wsypać mąkę ziemniaczaną - tyle powinno wystarczyć. Pietruszkę umyć i bardzo drobno posiekać, przełożyć do masy ziemniaczanej. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać małe jajko. Masę wyrobić, uformować kluski z dziurką. Gotować je w osolonym wrzątku do wypłynięcia i następnie kilka minut. Podawać z sosem, ale z samym masłem też są smaczne.
Kluski z pietruszką
Ziemniaki przecisnąć przez praskę po ostudzeniu.
Kluski z pietruszką
Dodać do masy sól oraz posiekaną pietruszkę.
Kluski z pietruszką
Z masy formować małe kluseczki z dziurką.