p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kluski z farszem płuckowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczne kluski nadziewane, polane skwarkami i smażona cebulką

Kluski z farszem płuckowym

Składniki:

Kluski z farszem płuckowym

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kg kartofli,
  • 25 dag mąki kartoflanej,
  • 2 łyżki soli
  • 1 jajko
  • 30 dag farsz z płucek z przepisu https://gotujmy.pl/farsz-z-wieprzowych-plucek,przepisy,97750.html
  • 10 dag słoniny,
  • 2 szt. cebule,

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z farszem płuckowym
Kartofle obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie osolonej 1 łyżką soli. Ugotowane kartofle przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę kartoflaną, dobrze wyrabiamy na gładką masę, Do ciasta dodajemy jeszcze 1 jajko, ponownie dokładnie wyrabiamy. Nabieramy łyżką ciasto, spłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy farsz z przepisu https://gotujmy.pl/farsz-z-wieprzowych-plucek,przepisy,97750.html, zlepiamy dokładnie, wyrabiając w ręce i wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę- zmniejszamy ogień, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Polewamy skwarkami ze stopionej słoniny i smażoną cebulą.