-Kassia-xD

-Kassia-xD

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Kluski półfrancuskie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i łatwe w wykonaniu.

Kluski półfrancuskie.

Składniki:

Kluski półfrancuskie.

 

  • 3/4 szkl. mąki krupczatki
  • 1,5 łyżki masła
  • 1-2 jaja
  • ok 1/4 szkl. wody, mleka lub śmietanki

Sposób przygotowania:

Kluski półfrancuskie.
Najpierw utrzeć masło, wbijając po jednym jajku. Gdy powstanie jednolita masa, dodać do niej - wciąż ucierając - mąkę, a na koniec płyn. Ciasto powinno być gładkie. I - znowu jak poprzednio - gorącą metalową łyżką nabieramy porcje ciasta i wkładamy je do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy, a gdy kluski wypłyną, odcedzamy i podajemy. UWAGA! Kluski te są podobne do klusek kładzionych, tylko dodajemy jeszcze tłuszcz, przy czym wodę można zastąpić śmietanką. Są one więc bardziej smakowite i odżywcze. Mąkę bierze się teką, jak do kruchego ciasta, czyli krupczatkę.