WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kluski kładzione na mleku z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiane przez dzieci delikatne i pulchne kluseczki na słodkim mleku. Pęcznieją podczas gotowania przez dodatek kaszy.

Kluski kładzione na mleku z kaszą manną

Składniki:

Kluski kładzione na mleku z kaszą manną

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione na mleku z kaszą manną
Dwa jajka ubijamy trzepaczką na jednolitą masę. Następnie dodajemy do nich kaszę i mąkę tak, by ciasto było bardzo gęste. Solimy odrobinę i odstawiamy. Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy, dodając według smaku trzy łyżki cukru i troszkę cukru waniliowego. Gdy mleko zacznie się zagotowywać, dwoma łyżeczkami wrzucamy pojedyncze kawałki ciasta. Gotujemy kilka minut cały czas delikatnie mieszając. Podajemy gorące.