Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kluseczki ze szczupaka w wywarze z homara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Delikatne pulpeciki se szczupaka parzone w wywarze rybnym i podane na puszystym sosie z homara. :-)

Kluseczki ze szczupaka w wywarze z homara

Składniki:

Kluseczki ze szczupaka w wywarze z homara

 

  • KLUSECZKI RYBNE
  • 500g filetu ze szczupaka
  • 1 białko
  • łyżka ugotowanej kaszy manny
  • 150ml śmietanki
  • sok z cytryny
  • WYWAR
  • łeb, płetwy i ości z szczupaka
  • pancerz i głowa z homara
  • włoszczyzna
  • 1l wody
  • 200ml śmietanki
  • 100ml białego wina
  • liść laurowy ziele angielskie
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Kluseczki ze szczupaka w wywarze z homara
Szczupaka pokraj w kostkę i wstaw na 30min do zamrażarki, do garnka włóż włoszczyznę, zioła i przyprawy, odpadki z ryby oraz pancerze z homara, całość zalej wodą i gotuj 45min na małym ogniu. Lekko zmrożone kawałki szczupaka przełóż do blendera, dodaj śmietankę, białko i zmiksuj na gładko, po czym dodaj kaszę, gotową masę dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przy pomocy dwóch łyżek z rybnej masy formuj kluseczki i delikatnie kładź je na lekko wrzący wywar rybny, pulpeciki powinny się parzyć 7min. Wywar w którym gotowały się kluseczki zagotuj z dodatkiem wina po czym dodaj śmietankę i ubijaj całość do momentu kiedy zacznie się pienić. Tak powstałą pianką polewaj kluseczki.