Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

kiszona cytryna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiszona cytryna, czyli składnik kuchni marokańskiej, ja używam tylko cytryn i soli - bo wykorzystuję ją jedynie do kurczaka.

kiszona cytryna

Składniki:

kiszona cytryna

 

Sposób przygotowania:

kiszona cytryna
Każdą z cytryn należy wyszorować i sparzyć, a następnie odciąć "czubki". Naciąć na krzyż i wsypać w nie po łyżce soli. Cytryny ciasno upychamy w słoju. Słój zasypujemy do połowy solą, dopełniamy go sokiem wyciśniętym z reszty cytryn, zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie, pamiętając o tym, by co jakiś czas potrząsnąć słoikiem. Zapach po otwarciu słoja jest przejmujący, baaaardzo intensywny. Nadaje się np do delikatnych sosów do drobiu.