SUPERPRZEPIS

Kisiel czereśniowy dla dorosłych

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Kisiel czereśniowy dla dorosłych Więcej zdjęć (2)

Kisiel uwielbiają moje dzieci, dlatego często przygotowuje im taki deser z sezonowych owoców. Tym razem jednak przygotowałam wersje dla dorosłych:)

Składniki:

Kisiel czereśniowy dla dorosłych

KISIEL

CZEKOLADOWA ŚMIETANKA

  • 150 gram serka mascarpone,
  • 80 gram białej czekolady,
  • 1/3 szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • kakao do dekoracji,
  • świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kisiel czereśniowy dla dorosłych

ETAP 1

Kisiel czereśniowy dla dorosłych
Czereśnie przekładamy do garnka w którym będziemy dotować kisiel.

KISIEL:
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka w którym będziemy dotować kisiel.

ETAP 2

Kisiel czereśniowy dla dorosłych
Owoce zalewamy winem i podgrzewamy, do momentu jak staną się miękkie.

Owoce zalewamy winem i podgrzewamy, do momentu jak staną się miękkie.

ETAP 3

Kisiel czereśniowy dla dorosłych
Mąką rozpuszczoną w wodzie zalewamy owoce

W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zalewamy ugotowane owoce. Całość zagotowujemy, ewentualnie słodzimy do smaku (osobiście pominęłam słodzenie, gdyż i wino i owoce były wystarczająco słodkie).

ETAP 4

Kisiel czereśniowy dla dorosłych
Gotowy kisiel rozlewamy do przygotowanych pucharków i pozostawiamy do ostygnięcia.

Gotowy kisiel rozlewamy do przygotowanych pucharków i pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 5

Kisiel czereśniowy dla dorosłych
Serek ubijamy na sztywny krem z rozpuszczoną czekoladą

CZEKOLADOWA ŚMIETANKA:
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka i studzimy.
Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka i ubijamy na sztywny krem. Krem przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na zimny kisiel. Deser schładzamy około 0,5 godziny, po czym dekorujemy kakao oraz czereśnią. Podajemy!