mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

SUPERPRZEPIS

Kiełbasa biała grubo mielona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowa biała kiełbaska polecam. Wiemy co jemy, i co w nią wkładamy. Zrobię więcej i mrożę ją starczy na dłużej

Kiełbasa biała grubo mielona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiełbasa biała grubo mielona

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 kg fileta z indyka
  • 1 kg boczek świeży
  • 2 kg mięsa od szynki
  • 8 ząbków czosnku
  • sól do smaku około 1 łyżka
  • 3łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki majeranki
  • woda około 0,5 litra
  • jelita wieprzowe cienkie

Sposób przygotowania:

Kiełbasa biała grubo mielona
Filet z indyka i pierś kurczaka oraz boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże. Mięso od szynki kroję na kawałki 1 cm kwadraty. Mięso przekładam do miski, dodaję, pieprz, majeranek roztarty, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w soli, dodaję wodę. Wszystko wyrabiam rękoma dokładnie na kleistą masę i odstawiam na dwie godziny do lodówki.. Jelita moczę w letniej wodzie dwie godziny. Następnie naciągam na kurek do wody i przepłukuję zimną wodą. Kiełbasę wyrabiam maszynką do mięsa do której dokręcam specjalny lejek na który naciągam jelita. Co 20 cm kiełbasę okręcam, czyli porcjuje. Kiełbasę mrożę sparzoną albo surową. Jelita można kupić w marketach paczkowane.
Kiełbasa biała grubo mielona
Mięso z indyka mieso od szynki boczek świeży
Kiełbasa biała grubo mielona
Mięso pokrojone na kostkę około 1 cm i slonina zmielona
Kiełbasa biała grubo mielona
Tulejką do moaszynki wyrabiam kiełbasy w jelitach
Kiełbasa biała grubo mielona
Kiełbasa poporcjowana gotowa do parzenia i jedzenia