Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Keks rumowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny keks. Pokrojone bakalie moczmy w rumie ok 4 godzin. Margarynę z cukrem i solą trzemy na puszystą masę.

Keks rumowy

Składniki:

Keks rumowy

 

  • 30 dag mąki
  • 17 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 4 jaja
  • 50 ml rumu (może być więcej)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek (najlepiej sułtanek)
  • 20 dag bakalii (orzechy włoskie, daktyle, śliwki kalifornijskie, skórki kandyzowane)
  • sól

 

  • Dekoracja:
  • gotowa polewa waniliowa (ew. cytrynowa)
  • bakalie a w szczególności skórki (pomarańczowa i cytrynowa), wystarczy wydzielić ze dwie garstki z w/w ilości bakalii.

Sposób przygotowania:

Keks rumowy
Pokrojone bakalie moczmy w rumie ok 4 godzin. Margarynę z cukrem i solą trzemy na puszystą masę. Dodajemy żółtka i dalej ucieramy aż ciasto będzie puszyste. Dodajemy rum, bakalie i mąkę oraz proszek do pieczenia - dobrze mieszamy. Ubijamy z białek sztywną pianę, dodajemy sól, delikatnie łączymy z ciastem. Wykładamy ciasto do tłustej formy i pieczemy ok. 50 min. w 170 st. C. Po wyjęciu udekoruj polewą. Smacznego