cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Keks białkowy z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wart przypomnienia , doskonale wszystkim znany sposób wykorzystania białek.

Keks białkowy z bakaliami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Keks białkowy z bakaliami

 

  • /foremka keksowa 25-12cm/
  • 8 -10 szt białek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego/ lub esencja cytrynowa/
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • ok.1,5 szklanki pokrojonych bakalii/orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, morele itp./

 

  • oraz
  • polewa czekoladowa mleczna i posypka cukrowa dodekoracji

Sposób przygotowania:

Keks białkowy z bakaliami
-Masło rozpuscić i przestudzić, mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, pokrojone bakalie oprószyć delikatnie mąką. -Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. -Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać do uzyskania gęstego kremu. -Do ubitych białek wlewać stopniowo masło i dodawać na przemian mąkę, delikatnie mieszając całość łopatką. -Dodać sok i skórkę cytrynową oraz bakalie /delikatnie połączyć z ciastem/. -Ciasto wlać do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. - Piec w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 170-180 st.C. ok 45 min. -Zimne ciasto polać polewą i posypać cukrową posypką.
Keks białkowy z bakaliami
Przygotowane ciasto piec w foremce keksowej w średnio nagrzanym piekarniku ok 45 min.
Keks białkowy z bakaliami
Przestudzone ciasto polać mleczną polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Keks białkowy z bakaliami
Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Tagi:

keks ciasto