marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kebaby drobiowe na ziołowo.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso po opłukaniu osuszyć,zmielić, wymieszać z cebulą,ziołami i przyprawami oraz jajkiem i mąką.Wymieszać,formować kotleciki.Grillować 25m

Kebaby drobiowe na ziołowo.

Składniki:

Kebaby drobiowe na ziołowo.

 

  • 150 g.mięsa mielonego z drobiu,
  • 2 jajka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • łyżeczka kolendry,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka sproszkowanych liści szałwi,
  • garść kaparów,
  • 1 cebula,
  • pieprz,
  • sól,
  • tacki na grill,
  • węgiel drzewny na rozpałkę,
  • patyki lub szpikulce do nadziewania kotlecików.

 

 

Sposób przygotowania:

Kebaby drobiowe na ziołowo.
Mięso opłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa najlepiej elektryczną, potem obrać, umyć i pokroić cebulę i również zmielić. Czosnek obrać i pięć ząbków zmiażdżyć praską i dodać wraz z suszonymi ziołami i kaparami do mięsa, doprawić solą i pieprzem, wbić dwa jajka i wymieszać rękoma w całość. Formować podłużne kotleciki i nadziewać na długie, drewniane patyczki, które zmoczyć we wrzątku, aby się nie przypalały końce lub na szpikulce do szaszłyków. Rozpalić grilla na pól godziny przed grillowaniem, a szaszłyki drobiowe ułożyć na tackach, posypać przyprawą grillową wedle gustu (jak mięsko dobrze doprawione to niekoniecznie). Kłaść tacki z szaszłykami na grill i piec ok. 25 min. Serwować z sosami barbecue lub Tysiąca Wysp, a także zwykłym ketchupem i pieczywem lub frytkami.