Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kasza manna z karmelizowanymi jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszny deser dla wielbicieli kaszy manny i jabłek. Pysznie pachnący cynamonem. Przygotowuje się go bardzo szybko, więc gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam. Najlepiej smakuje gorący lub dobrze ciepły.

Kasza manna z karmelizowanymi jabłkami

Składniki:

Kasza manna z karmelizowanymi jabłkami

Jabłka:

Kasza:

Sposób przygotowania:

Kasza manna z karmelizowanymi jabłkami
1. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w dość dużą kostkę.

2. Na gorącą patelnię wsypujemy cukier, mieszając rumienimy go, następnie dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy jabłka. Jabłka dusimy w karmelu często mieszając, powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.

3. Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i cukier do smaku, gotujemy do zgęstnienia często mieszając.

4. Do szklanek przekładamy kaszę mannę i jabłka. Podajemy.

Rady: Z przepisu wyszło mi 2 takie porcje jak na zdjęciu.