Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kasza jęczmienna wg Buni :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiamy wszelkiego rodzaju kasze na sypko- a szczególnie do zrazów, bitek czy gulaszu.

Kasza jęczmienna wg Buni : Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza jęczmienna wg Buni :

 

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej ( wiejska )
  • 5 szklanek bulionu ( może być z kostki i może być w wersji wegetariańskiej warzywny )
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 pęczek kopru

 

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna wg Buni :
Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę by pozbyć się mącznego nalotu. Zalać bulionem , dodać masło i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie cały płyn ( od czasu do czasu zamieszać . Koper pokroić i dodać do kaszy .Wymieszać. Garnek z kaszą zawinąć w kocyk i odstawić na 30 minut .
Zupełnie spokojnie można taką kaszę ugotować np rano - dobrze zawinąć i wstawić w pościel. Jeśli ugotujemy w garnku o grubym dnie i dobrze zawiniemy to spokojne kilka godzin będzie gorąca A jak by wystygła to w porze obiadu tylko wrzucić na patelnię bez tłuszczu ( jest już w kaszy masło ) i podgrzać.
Kasza jest tak smaczna sama z siebie , że ja muszę zawsze gotować więcej niz potrzeba do obiadu bo wyjadają mi ją prosto z garnka jeszcze przed obiadem.
Kasza jęczmienna wg Buni :
Etap 1
Kasza jęczmienna wg Buni :
Etap 2
Kasza jęczmienna wg Buni :
Etap 3