Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taką kaszę można podawać samą lub z mięsem i surówką

Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym
Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane pieczarki siekamy na talarki. Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i pieczarki. Gdy warzywa zmiękną, lekko je solimy, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę oraz mleko i ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.
Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane pieczarki siekamy na talarki. Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i pieczarki.
Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym
Gdy warzywa zmiękną, lekko je solimy, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę oraz mleko i ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.