Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna kasza jaglana zapieczona z piersią kurczaka, cebulą, świeżą papryką, serem feta i całą masą natki pietruszki.

Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami
Kaszę jaglaną przesypujemy do sitka, płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Następnie wsypujemy do garnka z 2 szklankami wrzątku, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i przekładamy na patelni z niewielką ilością oleju, dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w sporą kostkę. Mieszamy i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, a mięso będzie ścięte z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego odrobiną oleju przesypujemy kasze jaglaną, kurczaka z cebulą i czosnkiem, ser feta pokrojony w kostkę, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok 30 minut.
Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej
Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami
Podsmażamy pierś z kurczaka z cebulą i czosnkiem
Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami
W naczyniu żaroodpornym mieszamy ze sobą wszystkie składniki
Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami
Pieczemy przez ok 30 minut w 180 stopniach