Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Kasza gryczana z pieczarkami i indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta, smaczna i sycąca zapiekanka. Zamiast piersi indyka można użyć fileta z kurczaka. Kasza po zapieczeniu jest z wierzchu przyjemnie chrupiąca.

Kasza gryczana z pieczarkami i indykiem

Składniki:

Kasza gryczana z pieczarkami i indykiem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z pieczarkami i indykiem
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na maśle pod przykryciem przez ok. 10-15 min. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek przez ok. 6-8 min. Filet z indyka należy opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na oliwie ok. 15 min.Do sporej miski wszystkie składniki. Dodać tarty żółty ser, ok. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego wymieszane składniki, powierzchnię zapiekanki wyrównać. Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Od momentu, kiedy temperatura w piekarniku dosięgnie 180 - 190 stopni zapiekać przez ok. 15 - 20 min. Na 5 min przed wyjęciem zapiekanki naczynie można odkryć.