SUPERPRZEPIS

Kasutera (castella)

  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kasutera (castella) Więcej zdjęć (5)

Delikatne ciasto kasutera jest tradycyjnym ciastem japońskim, które swe korzenie ma w Portugalii...najczęściej podawane jest z herbatą...

Składniki:

Kasutera (castella)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kasutera (castella)
Przygotowujemy wysoką prostokątną blaszkę: na dno wykładamy papier śniadaniowy i posypujemy 1-2 łyżkami cukru. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim miód (4 łyżki). Mąkę przesiewamy. Przygotować 2 garnki tak aby jeden w chodził w drugi. Do mniejszego garnka wbijamy jajka, do większego wlewamy gorącą wodę. Mniejszy garnek wkładamy do większego i będziemy jajka ubijać w gorącej kąpieli wodnej stopniowo dodając pozostały cukier. Ubijanie rozpoczynamy od średnich obrotów miksera czyli 3, po kilku minutach zmniejszamy obroty do 1 i dalej ubijamy. Ubijamy tak długo aż masa zgęstnieje (powinna być lekko ciepła cały czas podczas ubijania). Gdy masa jest już ubita sprawdzamy czy jest odpowiednia pisząc literę na masie; gdy litera się nie zaciera ciągle ubijając wlewamy mleko z miodem. Do tak przygotowanej masy przesiewamy po raz drugi mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 50 minut do suchego patyczka. Mniej więcej w połowie pieczenia na górę ciasta można położyć papier aby ciasto nie ciemniało za bardzo. Rozpuścić łyżkę miodu w ciepłej wodzie i posmarować ciasto pędzelkiem maczanym w miodzie zaraz po wyjęciu pieca. Pozostawić ciasto na 5-10 minut aby lekko przestygło, następnie zawijamy całą blaszkę z ciastem w folię aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Po całkowitym wystygnięciu ciasto owinięte w folię wkładamy do lodówki na kilka godzin. Taki proces studzenia ciasta jest konieczny aby ciasto miało odpowiednią wilgotność. SMACZNEGO!
Kasutera (castella)
Jajka z cukrem ubijamy w gorącej kąpieli wodnej najpierw na średnich obrotach a później zmniejszamy do1...
Kasutera (castella)
Jajka z cukrem ubijamy tak długo aż na powierzchni można napisać literę i nie zleje się czyli będzie widoczna...
Kasutera (castella)
Ciasto wlewamy do głębokiej blaszki na papier który jest posypany cukrem...
Kasutera (castella)
Po wyjęciu z piekarnika ciasto smarujemy miodem z wodą....

Tagi:

jajko jajka