Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kartacze czy Cepeliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne kartacze, często robiła je moja mama. Najlepsze są następnego dnia odsmażane, po prostu rewelacja.

Kartacze czy Cepeliny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartacze czy Cepeliny

 

  • Ciasto ziemniaczane
  • ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu)
  • mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki
  • sól
  • jajko - 1 szt
  • Farsz
  • karkówka - 550 g lub łopatka
  • sól i pieprz
  • cebula - 1 szt
  • tłuszcz
  • majeranek - 1 łyżka
  • jajko - 1 szt
  • DODATKOWO
  • boczek wędzony do okraszenia
  • cebula - 1 szt

Sposób przygotowania:

Kartacze czy Cepeliny
FARSZ Mięso zemleć w maszynce. Przełożyć mięso do miski, wybić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić.

CIASTO ZIEMNIACZANE Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, resztę ugotować. Na sicie położyć gazę, przełożyć ziemniaki starte na gazę, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski. Gotować w osolonej wodzie, przez ok.20 minut. Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem. Smacznego !
Kartacze czy Cepeliny
Połączone zostały ziemniaki ugotowane i utarte ze skrobią
Kartacze czy Cepeliny
Przygotowanie masy mięsnej do faszerowania kartaczy
Kartacze czy Cepeliny
Na spłaszczonym w dłoni cieście ułożyć porcje mięsa
Kartacze czy Cepeliny
Kartacze podczas gotowania w osolonej wodzie