Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Kartoflanka berlińska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

inna wersja kartoflanki co kraj to obyczaj

Kartoflanka berlińska

Składniki:

Kartoflanka berlińska

 

  • 500 g ziemniaków
  • 10 dag cebuli
  • 20-25 dag wędzonego boczku ze skórą
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • por
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 szklanek bulionu
  • łyżka zielonych listków majeranku

Sposób przygotowania:

Kartoflanka berlińska
posiekaną cebulę zaszklić na oleju, dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażyć i przełożyć do garnka. dodać skórę z wędzonego boczku i pokrojone w kostkę warzywa zalać gorącym bulionem. doprowadzić do wrzenia, dodać majeranek i gotować na małym ogniu ok 30 minut. wyjąć skórę, zupę ostudzić i zmiksować. boczek drobno pokroić, zrumienić na patelni, dodać do zupy. na koniec zupę doprawić do smaku. podawać z grzankami posypaną zielonym majerankiem