msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Karpatkowy Dunaj.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto jest wypadkową dwóch przepisów.Na Karpatkę i Fale Dunaju. Niby rejony odległe a jak bliskie.

Karpatkowy Dunaj. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karpatkowy Dunaj.

 

 

  • owoce do nałożenia:
  • u mnie mrożone maliny,czerwone porzeczki,borówki amerykańskie i ananas

 

 

  • polewa:
  • 12,5 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • do posypania np. wiórki kokosowe

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatkowy Dunaj.
Miękką margarynę (w ilości 20 dag ) ucieram dokładnie z cukrem. Na zmianę partiami dodaję po jednym jajku i trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Wyłożyłam ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy o wymiarach 25*36 cm. Na wierzchu rozłożyłam owoce, które częściowo rozmroziłam .Piekłam w temperaturze 180 stopni przez ok.30-40 minut. Krem: W połowie szklanki mleka rozpuściłam mąki pszenną i ziemniaczaną. Zagotowałam pozostałe mleko, wlałam mieszankę mleczno-mączną i wymieszałam energicznie.Chwilkę gotowałam cały czas mieszając aż zgęstnieje. Masło miękkie dokładnie utarłam pałką, dodawałam po łyżce zimnej masy.Ucierałam,aż masa stała się jednolita. Nałożyłam masę na zimne ciasto. Polewa: W rondelku rozpuściłam margarynę,dodałam cukier,kakao i 2 łyżki wody, chwilkę gotowałam na małym ogniu mieszając (aż cukier się rozpuści). Żelatynę rozpuściłam w 1 łyżce wody.Po chwili,gdy napęczniała podgrzałam aż się rozpuściła.Przestudziłam i wlałam do masy kakaowej,dokładnie wymieszałam.Przestudziłam i polałam polewą ciasto.Udekorowałam wiórkami.
Karpatkowy Dunaj.
Do utartego na gładko ciasta na wierzch nakładamy owoce.
Karpatkowy Dunaj.
Pieczemy ciasto w 180 stopniach przez ok.30-40 minut.
Karpatkowy Dunaj.
Ostudzone ciasto nakładamy masą i polewamy polewą.Kroimy na kawałki.