Sposób przygotowania:
Karp smażony z porami i białym winem
Filety z karpia pokrój na cztery części,przypraw do smaku solą i pieprzem,panieruj w mące i usmaż na 100 g rozgrzanego tłuszczu z obydwu stron na rumiano.
Rybę zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.Pora pokrój w cienkie krążki i zeszklij na pozostałym tłuszczu,następnie dodaj rodzynki lub śliwki,dolej wino i duś całość,dopóki płyn nie odparuje.Po tym czasie dodaj śmietankę i podgrzewaj,aż sos zgęstnieje.Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Rybę zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.Pora pokrój w cienkie krążki i zeszklij na pozostałym tłuszczu,następnie dodaj rodzynki lub śliwki,dolej wino i duś całość,dopóki płyn nie odparuje.Po tym czasie dodaj śmietankę i podgrzewaj,aż sos zgęstnieje.Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.