dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Karp smażony wg Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny smażony karp, to idealny pomysł na danie obiadowe.

Karp smażony wg Dominiki

Składniki:

Karp smażony wg Dominiki

 

Sposób przygotowania:

Karp smażony wg Dominiki
Rybę opłukać, osuszyć, pokroić w dzwonka. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, obłożyć plasterkami cebuli, przykryć i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia cebulę zdjąć i smażyć, aż się zrumieni, zmniejszyć ogień, dusić do miękkości. Dzwonka karpia obtoczyć w mące, zanurzać w rozmąconym jajku i oprószyć bułką tartą. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, dosmażyć na mniejszym ogniu. Przełożyć na półmisek, obłożyć usmażoną cebulą, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki. Podawać z sosem chrzanowym.

Tagi:

jajko tarta jajka