aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Karkówka z pieczarkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo miękka i soczysta karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Całość przykryta lekko ciągnącym się żółtym serem.

Karkówka z pieczarkami i papryką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Karkówka z pieczarkami i papryką

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieczarkami i papryką
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości cebuli.

Karkówkę kroimy w plastry, każdy lekko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, układamy plastry karkówki. Na niej wykładamy cebule z pieczarkami.

Paprykę kroimy w kosteczkę i układamy na wierzchu mięsa. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok. 30 minut.

Na 5 minut przed końcem pieczenia na mięsie układamy po plasterku żółtego sera. Wówczas ładnie się rozpuści, a nie spiecze.

Tak przygotowane mięso podajemy jako dodatek do dań z ziemniaków. 
Karkówka z pieczarkami i papryką
Na patelni smażymy do miękkości cebule z pieczarkami.
Karkówka z pieczarkami i papryką
Karkówkę kroimy w plastry, każdy lekko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Karkówka z pieczarkami i papryką
Na karkówce układamy usmażoną cebule z pieczarkami.
Karkówka z pieczarkami i papryką
Paprykę kroimy w kosteczkę i układamy na wierzchu mięsa.
Karkówka z pieczarkami i papryką
Pieczemy ok. 30 minut. Na 5 minut przed końcem na wierzchu układamy ser.