gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Karkówka z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomity przepis na danie sezonowe z grzybów leśnych i karkówki wieprzowej.

Karkówka z grzybami leśnymi

Składniki:

Karkówka z grzybami leśnymi

 

  • 1-2kg oczyszczonej karkówki,
  • 1kg leśnych grzybów najlepiej mieszanych, ale mogą być dowolne w zależności od dostępności i upodobań,
  • 2 średnie cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek

 

  • Marynata do mięsa:
  • 100ml oliwy,
  • 2 roztarte ząbki czosnku (może być więcej w zależności od upodobania),
  • 1-2 łyżki musztardy sarepskiej lub gruboziarnistej,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Karkówka z grzybami leśnymi
Wymieszać dokładnie składniki marynaty i odstawić aby składniki się "przegryzły", w tym czasie "zamknąć" czyli krótko obsmażyć na patelni, na mocnym ogniu mięso z każdej strony. Po tej czynności mięso dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić tak po ostygnięciu na przynajmniej 2-3godziny w lodówce. W międzyczasie oczyść grzyby, umyj je i pokrój nie dość starannie w duże kawałki, natomiast cebulę w kostkę. Zeszklij na patelni cebulę a następnie dodaj grzyby i duś wszystko razem pod przykryciem około 20-30minut, na koniec doprawiając solą pieprzem i tymiankiem do smaku. Mięso po wyjęciu z lodówki piec w piekarniku w temperaturze 170st C przez ponad godzinę. Jeśli ktoś woli wypieczone mięso to w zależności od grubości mięsa stosunkowo dłużej. Kiedy mięso będzie już gotowe zostawić w ciepłym wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 15minut aby mięso "doszło". Podawać pokrojoną w plastry karkówkę pod przykryciem grzybów z kaszą gryczaną, kopytkami lub ziemniakami według upodobania. SMACZNEGO