evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Karkówka w pomidorach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Troszke pikanterii nie zaszkodzi.Polecam :-)

Karkówka w pomidorach

Składniki:

Karkówka w pomidorach

 

  • 3 plastry ładnej mięsistej karkówki (ja miałam grubość ok.1cm)
  • Puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 25cm pora jasna część
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 szklanka rosołu ja miałam swój ale może byc z kostki(200ml)
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili (jak ktos nie lubi można pominąć)
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 3 łyżki dobrego oleju
  • Przyprawy:
  • sól,pieprz,papryka słodka w proszku,przyprawa do wieprzowiny,czosnek granulowany wg.uznania

Sposób przygotowania:

Karkówka w pomidorach
Umyte i osuszone mięso kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy wraz z przyprawami na patelni lub w rondlu do odparowania wytworzonego sie płynu. Następnie wlewamy rosół i dusimy mięso do miękkości i odparowania płynu o połowę. Gdy mięso sie dusi oczyszczone i obrane pieczarki kroimy w plastry a pora w krążki. Jak mięso juz jest miękkie i płyn odparował dodajemy chili , bazylię ,pieczarki i pora.Mieszamy i całość jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie odkrywamy pokrywe wlewamy pomidory,znowu mieszamy i trzymamy jeszcze na ogniu jakies 5 minut i możemy podawać z ulubionymi dodatkami :) (Jak by było za mdłe mozna sobie jeszcze doprawić) Smacznego :)