MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Karczek z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny karczek z pieczarkami o ziołowo - grzybowym smaku.

Karczek z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karczek z pieczarkami

 

  • 300g karczku
  • 200g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kostka grzybowa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Karczek z pieczarkami
Mięso pukamy i kroimy w plastry ,przekładamy do miski.Do mięsa dodajemy olej, majeranek ,przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. W rondlu smażymy cebulę na maśle przez 1 minutę a następnie dodajemy pieczarki,mieszamy , przykrywamy rondel i dusimy przez 5 minut. Następnie dodajemy pieprzu i kostkę grzybową , mieszamy i dusimy przez następne 10 minut na małym ogniu.Na patelni teflonowej smażymy zamarynowany karczek po 3 minuty z każdej strony, następnie dodajemy 100ml ciepłej wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut. Gorące gotowe mięso przekładamy na talerz i przykrywamy pieczarkami. Podawać do ziemniaków , ryżu lub kasz.
Karczek z pieczarkami
Zamarynowane mięso smażymy na oleju po 3 minuty z każdej strony.
Karczek z pieczarkami
Pieczarki dusimy z cebulką dodajac kostkę grzybową.