Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dziś wykorzystałam stary pomysł na duszenie cebuli i kapusty na kilku łyżkach oleju przed gotowaniem .

Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja

 

  • 2 pałeczki z kurczaka
  • kawałek białej kapusty - taki jak przy dużej włoszczyźnie ( bez głąba)
  • 1 duża cebula
  • kawałek białej części pora
  • 2-3 cienkie marchewki ( lub 1 duża)
  • 1/3 pietruszki
  • plaster selera ( objętościowo tyle co pietruszki)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka ziaren kminku
  • 1 listek laurowy
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • mała gałązka lubczyku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • maggi w płynie do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego ( 30 % )
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja
Usiekać drobno obraną cebulę i por. Usmażyć na złoto na rozgrzanym w garnku o grubym dnie oleju. Posypać kminkiem i chwilę go prażyć. Umytą kapustę pokroić w grubsze paski , a te na mniejsze kawałki. Dorzucić kapustę do cebuli i smażyć aż zmięknie . Obrać pozostałe warzywa - umyć. Kawałek marchewki powycinać w ozdobne kwiatki. Wrzucić warzywa, pałki z kurczaka , lubczyk, natkę, liście laurowe i pieprz ziarnisty do garnka z kapustą i cebulą. Zalać wodą . Wlać 2 łyżki maggi. Przykryć i gotować godzinę ( niektórzy dziwią sie czemu gotuję tak długo warzywa i ziemniaki w zupie zamiast dodać je 20 minut przed końcem gotowania - to proste ;warzywa mają wygotować się oddając cały smak wywarowi, a ziemniaki częściowo rozgotować zagęszczając tym samym zupę ). Wyłowić warzywa ( marchewki, seler, pietruszkę )*, zieleninę i pałki z kurczaka **. Dodać koncentrat. Zagotować. Doprawić do smaku. Wyłączyć i zostawić na 45 minut by odstał ***. Przed podaniem podgrzać . Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki.



* Warzywa z zupy użyć na sałatkę



** Pałeczki obrane ze skóry podaję po zupie z pieczywem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy ( lub chrzanem - jak kto woli ) lub robię z nich inne II Danie.



*** Z praktyki wiem , że zupy takie jak kapuśniak lubią ,,odstać" przed podaniem, a najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Stąd ta przerwa przed podaniem.
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja
Obrać warzywa i usiekać słodką kapustę białą
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja
Drobno posiekaną cebulę i kapustę udusić na oleju
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja
Uduszoną kapustę -kurczaka -warzywa zalać wodą i gotować godzinę
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja
Wyłowić kurczaka i całe warzywa a zupę doprawic do smaku