Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kapusta modra z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kapustę modrą podajemy na gorąco.

Kapusta modra z boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta modra z boczkiem

 

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 30 dkg boczku surowego wędzonego
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kapusta modra z boczkiem
Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Przełożyć do garnka, posolić, wymieszać. Podlać wodą, dodać łyżkę octu, gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę, jeśli natomiast po ugotowaniu zostanie woda, należy ją odcedzić. Boczek umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć na nim boczek, a kiedy się zrumieni dodać cebulę. Podsmażyć razem aż cebula się zeszkli. Jabłko obrać, umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na grubych oczkach. Do ugotowanej kapusty dodać boczek z cebulą oraz jabłko. Doprawić pozostałym octem oraz solą i pieprzem. Wymieszać. Podawać na gorąco.
Kapusta modra z boczkiem
Kapustę poszatkować. Posolić. Podlać wodą, gotować do miękkości.
Kapusta modra z boczkiem
Pokrojony w kostkę boczek wędzony i cebulę podsmażyć na tłuszczu.
Kapusta modra z boczkiem
Do kapusty dodać boczek z cebulą oraz jabłko. Wymieszać i doprawić.