Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta czerwona duszona z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kapusta czerwona duszona z czerwonym winem jest bardzo smacznym dodatkiem do klusek i mięsa w sosie.

Kapusta czerwona duszona z winem

Składniki:

Kapusta czerwona duszona z winem

 

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 jabłka twarde
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona duszona z winem
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, dodać jabłka, kminek i odrobinę soli. Następnie wlać wino, oliwę i dusić pod przykryciem około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, wymieszać.