Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kapusta czerwona duszona w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać jako dodatek do mięs.

Kapusta czerwona duszona w winie

Składniki:

Kapusta czerwona duszona w winie

 

  • 75 dag czerwonej kapusty,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 14 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • szczypta pieprzu.

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona duszona w winie
Kapustę oczyścić, dokładnie umyć i drobno poszatkować. Zalać małą ilością wody, dodać tłuszcz, doprawić pieprzem i solą i dusić na małym ogniu. Gdy prawie miękka dodać wino, wymieszać i dalej dusić do miękkości. Pod koniec oprószyć mąką, zakwasić kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w łyżce wody. Doprawić solą i miodem do smaku.

Tagi:

kapusta