szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: Bigos z młodej kapusty na 9 sposobów

Kapusta z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych. Można podawać z ryzem lub jeść z kromką chleba.

Kapusta z mięsem mielonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta z mięsem mielonym

 

  • 1/2 głowki białej kapusty - ok 700-800 g
  • 250 g mięsa mielonego
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • koperek suszony
  • łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kapusta z mięsem mielonym
Kapustę szatkujemy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, lekko rozgrzewamy i na to wrucamy kapuste. Podlewamy szklanka wody, wrzucamy ziele angielskie i liscie laurowe i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i koperkiem, mieszamy i dodajemy na patelnie do cebulki. Miesko rozdrabniamy widelcem i mieszamy razem z cebulka. Podsmazamy ok 10 minut i wyłanczamy.Do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz i sól, mieszamy i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy do kapusty usmazone wczesniej mieso z cebula i całość mieszamy. Podsmazamy jeszcze wszystko razme jakies 2-3 minuty i gotowe.
Kapusta z mięsem mielonym
Przygotowane mięso mielone - jakie kto lubi- i pokrojona cebulka.
Kapusta z mięsem mielonym
Mięso mielone musi siedobrze podsmazyc, zmieni wtedy kolor i nie bedzie czerwone.
Kapusta z mięsem mielonym
Kapusta juz z koncentratem, starczy dodać mięsko z cebula i wymieszac.

Tagi:

mięso kapusta