ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Kapłon w glazurze miodowej z płatkami migdałowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nigdy wcześniej nie robiłam kapłona. Bardzo ciekawi byliśmy jak smakuje taki kogut. Mięso jest bardzo delikatne i bardzo smaczne. Miód i płatki migdałowe są doskonałym dodatkiem. Polecam.

Kapłon w glazurze miodowej z płatkami migdałowymi

Składniki:

Kapłon w glazurze miodowej z płatkami migdałowymi

 

  • kapłon ok 3 kg

 

Sposób przygotowania:

Kapłon w glazurze miodowej z płatkami migdałowymi

ETAP 1:

Kapłona umyć i osuszyć. Natrzeć olejem i solą w środku i po wierzchu. Pozostawić w lodówce na ok 1 godz. Do środka ptaka włożyć pęczek natki i ułożyć w brytfance. Brytfankę włożyć do rękawa i szczelnie zawiązać. Pieczenie ok 2,5 godz - 180 stopni.


Na 15 min przed końcem pieczenia brytfankę wyjąć z rękawa i polać koguta wcześniej zagotowanym masłem z miodem i migdałami. Zapiec żeby się ładnie zrumienił.